Czym jest ten magiczny napój, który pokochało 120 milionów Japończyków?
Matcha jest tradycyjną japońska herbatą, która używa się zazwyczaj w ceremonii
picia herbaty ch-no-yu, (czyli gorąca woda na herbatę). Napój, który słynie ze
swojej zawartości w przeciwutleniacze, witaminy oraz chlorofil, dzięki któremu
zyskuje przepiękny zielony kolor świetnie wpływa na nasz umysł i ciało. Ponadto
dzięki zawartości kofeiny wpływa pobudzająca na nasz organizm dostarcza ogrom
składników odżywczych zawartych w jej liściach.
Jak przygotować swoją matcha latte?
Składniki:
- · Łyżeczka herbaty matcha
- · Pół szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe)
- · Pół szklanki wody ( w temp. 80 stopni)
- · Ewentualnie ksylitol lub syrop z agawy
W filiżance zalać łyżeczkę herbaty małą ilością ciepłej
wody, następnie wymieszać oba składniki. Gdy podgrzewane mleko osiągnie
temperaturę 80 stopni to moment, w którym czas dodać je do naszej filiżanki i
cieszyć się wyjątkowym smakiem tego napoju.
Od jakiegoś czasu przymierzam się do wypróbowania, ale obawiam się, że mi nie zasmakuje. :P
OdpowiedzUsuńmydreamsmyrealityy.blogspot.com
Ja się przymierzam do babeczek z matcha. Próbowałam wczoraj na festiwalu kultury japońskiej i się zakochałam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, zdjęcia bardzo estetyczne :)
OdpowiedzUsuńhttp://noa-artpage.blogspot.com/