ZIELONY ELIKSIR CZYLI MATCHA LATTE


Czym jest ten magiczny napój, który pokochało 120 milionów Japończyków? Matcha jest tradycyjną japońska herbatą, która używa się zazwyczaj w ceremonii picia herbaty ch-no-yu, (czyli gorąca woda na herbatę). Napój, który słynie ze swojej zawartości w przeciwutleniacze, witaminy oraz chlorofil, dzięki któremu zyskuje przepiękny zielony kolor świetnie wpływa na nasz umysł i ciało. Ponadto dzięki zawartości kofeiny wpływa pobudzająca na nasz organizm dostarcza ogrom składników odżywczych zawartych w jej liściach.  

Jak przygotować swoją matcha latte?

Składniki:

  • ·         Łyżeczka herbaty matcha
  • ·         Pół szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe)
  • ·         Pół szklanki wody ( w temp. 80 stopni)
  • ·         Ewentualnie ksylitol lub syrop z agawy



W filiżance zalać łyżeczkę herbaty małą ilością ciepłej wody, następnie wymieszać oba składniki. Gdy podgrzewane mleko osiągnie temperaturę 80 stopni to moment, w którym czas dodać je do naszej filiżanki i cieszyć się wyjątkowym smakiem tego napoju. 







More inspirations on my Facebook Instagram Pinterest 

CONVERSATION

4 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu przymierzam się do wypróbowania, ale obawiam się, że mi nie zasmakuje. :P

    mydreamsmyrealityy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się przymierzam do babeczek z matcha. Próbowałam wczoraj na festiwalu kultury japońskiej i się zakochałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, zdjęcia bardzo estetyczne :)

    http://noa-artpage.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Back
to top